top of page

γιατί θεατρικό παιχνίδι;

Έγινε ενημέρωση: 10 Φεβ

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το θέατρο από νωρίς, χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα από τα παραμύθια, τις εικόνες που βλέπουν, τα παιχνίδια, που τα ίδια τα παιδιά σκαρφίζονται με τη δική τους φαντασία. Μέσα από ρόλους και χαρακτήρες που προσποιούνται μπροστά από τον καθρέφτη, από την ανάγκη τους να φορέσουν διάφορα ρούχα και παπούτσια, να βαφτούν και να μιμηθούν άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά είναι θέατρο.


Μέσα από τα προγράμματά μας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με παιχνίδια ρόλων, κυρίως μέσα από αυτοσχεδιασμό. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να εκφράζονται θεατρικά και να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και φυσικά την αυτοπεποίθησή τους.


Αρχικά, τι είναι το θεατρικό παιχνίδι; Αρκετοί άνθρωποι έχουν απορίες γύρω από αυτό το θέμα. Το θεατρικό παιχνίδι δεν έχει σκοπό να διδάξει στα παιδιά θέατρο ούτε να τα κάνει ηθοποιούς, ούτε να τα μάθει να διαβάζουν θεατρικά κείμενα. Δεν ασχολείται με το αν έμαθε ένα παιδί τα λόγια του, πόσο καλά τα θυμάται, ή τι λέει.


Το θεατρικό παιχνίδι ασχολείται περισσότερο με το πως ένα παιδί λέει τα λόγια του, πως εκφράζεται. Χρησιμοποιεί το θέατρο για να επιτρέψει στο παιδί να εκφραστεί και να κινηθεί ελεύθερα. Ο δάσκαλος δεν είναι σκηνοθέτης την ώρα του παιχνιδιού. Είναι συμπαίκτης των παιδιών με κύρια αποστολή να εμπνεύσει τα παιδιά και να τους δώσει το κατάλληλο ερέθισμα ούτως ώστε να αναπτυχθεί το παιχνίδι.



Οι λόγοι που κάνουν το θεατρικό παιχνίδι ιδανική δραστηριότητα για τα παιδία είναι:

  1. Η άμεση χαρά που τους προσφέρει το παιχνίδι.

  2. Η εκτόνωση.

  3. Η δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα όσα έχουν στη φαντασία τους, μαθαίνοντας ότι η φαντασία είναι ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να εξελίσσονται και να δημιουργούν.

  4. Η ευκαιρία να μοιράζονται τις ιδέες τους σε σύνολο με διαφορετικές φωνές.

  5. Το γεγονός ότι τα παιδία μαθαίνουν να διεκδικούν τη θέση τους μέσα στην ομάδα, ενώ ταυτόχρονα σέβονται τα θέλω των υπολοίπων.

  6. Η ενίσχυση της αυτοέκφρασης και η σημασία του να "εκτίθονται" στην ομάδα, σε έναν χώρο ασφαλή, υπό την απουσία "σωστού και λάθους".

  7. Η δυνατότητα που τους δίνεται να ανακαλύψουν πολλές πτυχές της ζωής και της ίδιας τους της ύπαρξης.

  8. Η κατάκτηση της γνώσης που γίνεται αβίαστα, χωρίς παπαγαλία ή αποστήθιση αλλά μέσα από τις ίδιες τους τις αισθήσεις.

  9. Τα θέματα δεν είναι καθορισμένα, αντ΄ αυτού αναπαράγονται από τα ίδια τα παιδιά, τα βιώματα τους, κοινωνικά και φανταστικά γεγονότα.

  10. Η γνωριμία των παιδιών με τις λαϊκές παραδόσεις και τα παραμύθια μέσα από το παιχνίδι.


Ουσιαστικά, τα τμήματα αυτά είναι βασισμένα σε μάθημα που γίνεται μέσω δραματοποιημένης αφήγησης, παιχνίδια σε ρόλους, ζωγραφική, αφήγηση παραμυθιού με μουσική, χειροτεχνίες κ.α.. Τα μαθήματα χτίζουν τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την πειθαρχεία, βάζοντας όρια και κανόνες πάντα μέσα από το παιχνίδι.




ΤΜΗΜΑΤΑ

Η σχολή μας προσφέρει ομαδικά τμήματα θεατρικού παιχνιδιού στα Ελληνικά και στα Αγγλικά σε ηλικιακά τμήματα:

2 - 4 ετών

4 – 6 ετών


Η σχολή μας προσφέρει και ατομικά μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού.


Για τη διαθεσιμότητα των γκρουπ ή ατομικών ωρών και διευθέτηση προσωπικής συνάντησης με μέλη της ομάδας μας, επικοινωνήστε μαζί μας:

  • στο τηλέφωνο 70072525

  • στη σελίδα μας στο Facebook / messenger

  • στο Instagram μας

  • στην ειδικά διαμορφωμένη φόρμα επικοινωνία

145 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

γιατί κιθάρα;

γιατί πιάνο;

bottom of page