top of page

γιατί φωνητική;

Έγινε ενημέρωση: 26 Ιουλ 2023

Φωνή. Ένα όργανο που ο κάθε άνθρωπος έχει στη διάθεση του από τη μέρα που γεννιέται. Ένα όργανο που χρησιμοποιείται καθημερινά, από το πρώτο κιόλας κλάμα. Η φωνητική είναι ένα μάθημα πολλαπλής χρήσης, αφού απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν να ασχοληθούν με το τραγούδι, αλλά και σε άτομα που θέλουν απλά να βελτιώσουν τη φωνή τους.

Ποιοί είναι όμως οι λόγοι για να αρχίσεις μαθήματα φωνητικής πέρα από το ότι θα μάθεις να τραγουδάς;


  1. αυτοπεποίθηση κάνοντας μαθήματα φωνητικής, αποκτάς αυτοπεποίθηση. Αυτό γίνεται διότι καλείσαι αρχικά να τραγουδήσεις μπροστά στους δάσκαλους της φωνητικής και αργότερα μπροστά από κοινό. Ως τραγουδιστής/ρια θα είσαι συχνά το κέντρο της προσοχής, όχι μόνο φωνητικά, αφού εξίσου σημαντική είναι και η γλώσσα του σώματος. Μέσα από το ταξίδι των μαθημάτων θα αποκτήσεις λοιπόν αυτοπεποίθηση, ένα χαρακτηριστικό που πολλοί θεωρούν ως το σημαντικότερο και πιο ελκυστικό σε ένα άνθρωπο.

  2. μαθαίνεις να μιλάς σωστά η σωστή χρήση των φωνητικών χορδών μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αλλά δεν είναι. Οι φωνητικές χορδές φθείρονται λόγω κακής χρήσης, όταν για παράδειγμα ένας άνθρωπος φωνάζει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Μέσα από το μάθημα της φωνητικής και τις ασκήσεις ορθοφωνίας, μαθαίνεις πως να χρησιμοποιείς σωστά της φωνητικές σου χορδές γενικότερα στη καθημερινότητα σου, και όχι μόνο όταν τραγουδάς.

  3. σωστές αναπνοές στο πρώτο κλάμα ενώς μωρού, το διάφραγμα χρησιμοποιείται σωστά, αφού αυτός είναι ο σωστός, φυσικός τρόπος αναπνοής. Μεγαλώνοντας, λόγω άγχους, συνεχούς σφιξίματος και άλλων παραγόντων, ο τρόπος αναπνοής αλλάζει, γίνεται πιο ρηχός και λιγότερο ικανοποιητικός. Τα μαθήματα φωνητικής, επαναφέρουν την ικανότητα της διαφραγματικής αναπνοής, κάτι που επιτρέπει την ελεγχόμενη χρήση φωνής, μεγαλύτερο όγκο και περισσότερη διάρκεια στο τραγούδι. Στην καθημερινότητα, η διαφραγματική αναπνοή μειώνει το άγχος, το αίσθημα της δύσπνοιας και είναι πιο αποτελεσματική στην οξυγόνωση του σώματος και στην αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα.

  4. σωστή στάση σώματος το τραγούδι απαιτεί σωστές αναπνοές και για να γίνει αυτό, πρέπει να καλλιεργηθεί η σωστή στάση σώματος. Με τη σωστή στάση σώματος, δίνεις χώρο στους πνεύμονες να γεμίσουν με αέρα κάτι που βοηθά το τραγούδι σου. Στο μάθημα, η ορθοστασία είναι κάτι που δουλεύεται ανελλιπώς και ως αποτέλεσμα η σωστή στάση σώματος παραμένει και μετά το μάθημα. Η σωστή στάση σώματος επιφέρει επίσης πολλά καλά στην υγεία μας γενικότερα, αφού έχουν περισσότερο χώρο τα ζωτικά μας όργανα.

  5. κοινωνικοποίηση η κοινωνικοποίηση έρχεται με την αυτοπεποίθηση που αποκτάς μέσα από το τραγούδι αλλά και τη δυνατότητα να τραγουδήσεις μπροστά από κοινό, φίλους, οικογένεια. Η φωνητική σου δίνει την ευκαιρία να τραγουδάς σε εξόδους, στην παρέα σου, στο σχολείο σου, κάτι που σε κάνει πιο κοινωνικό/ή. Φοιτώντας στη σχολή μας, έχεις την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς και μέσα από δραστηριότητες της σχολής, όπως η χορωδία, ομαδική παρακολούθηση συναυλιών αλλά και πρόβες με άλλα μέλη της σχολής.

  6. μέσο έκφρασης το τραγούδι σου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστείς δημιουργικά. Σε χαρές και λύπες. Μαθαίνοντας να τραγουδάς θα μπορείς να εκφράσεις τα βαθύτερα σου συναισθήματα, ακομά και αν αυτά δεν εκφράζονται μέσα από λόγια. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και δίνει διέξοδο από την πολύκροτη καθημερινότητα.

  7. αποκτάς υπομονή και επιμονή το ταξίδι προς τη μουσική γνώση και την φωνητική κατάρτιση, δεν είναι απλό και συχνά πρέπει να παρέλθει αρκετός καιρός για να υπάρξει βελτίωση και αργότερα τελειοποίηση δυνατοτήτων. Με την βοήθεια των δασκάλων σου δεν θα τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία. Αντίθετως θα μάθεις τρόπους για να ξεπερνάς τις δυσκολίες, να πειθαρχείς και με υπομονή αλλά και επιμονή να συνεχίσεις προς τον στόχο σου. Συχνά, για να ολοκληρωθεί ένα κομμάτι πρέπει να έχεις την πειθαρχία και την θέληση για να το κάνεις. Υπάρχουν αλλαγές που παρατηρούνται μετά απο χρόνια μαθημάτων. Η φωνή είναι ένα "μουσικό όργανο" το οποίο σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτεις συνεχώς νέα πράγματα: τα προσωπικά αλλά και φωνητικά σου όρια, ακόμη και τα γούστα σου.

  8. καριέρα η φωνητική είναι απαραίτητη αν θες να κάνεις καριέρα στο τραγούδι. Ακόμα και οι καταξιωμένοι τραγουδιστές συνεχίζουν να κάνουν μαθήματα φωνητικής για να καλλιεργούν τη φωνή τους και να συνεχίσουν να την αναπτύσσουν. Είτε ονειρεύεσαι μεγάλη καριέρα είτε να παίζεις σε μικρά μπαράκια, η φωνητική είναι ο τρόπος να το κυνηγήσεις. Η φωνητική, σου δίνει την ελευθερία να μετατρέψεις το κάθε τραγούδι στις ανάγκες της στιγμής και επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό.

  9. δέχεσαι κριτική καλύτερα Ο τρόπος να μάθεις κάτι νέο είναι μέσα από εποικοδομητική κριτική και συνεχείς ανατροφοδοτήσεις που έχουν ως σκοπό την βελτίωση σου. Με τα μαθήματα φωνητικής μαθαίνεις όχι μόνο να δέχεσαι την κριτική αλλά και να ξέρεις πως να την χρησιμοποιείς για να αυτό-βελτιωθείς, ικανότητα που θα σε συνοδεύει για μια ολόκληρη ζωή. Κοινό θετικό αντίκτυπο όλων των μουσικών οργάνων.

  10. πρωτοβουλίες μαθαίνοντας να τραγουδάς σωστά αποκτάς τη δυνατότητα του αυτοσχεδιασμού και τη δυνατότητα να "κάνεις ένα κομμάτι δικό σου". Για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει (σταδιακά) να πάρεις πρωτοβουλίες στο μάθημα. Για να αναδείξεις τις δυνατότητες σου ως performer, ίσως χρειαστεί να δεις τα κομμάτια από διαφορετική σκοπιά, να τα τροποποιήσεις λίγο. Αυτό γίνεται με την καθοδήγηση των δασκάλων σου και μέσα από δικές σου πρωτοβουλίες.

Vocal lessons. Μαθήματα φωνητικής. A man taking singing lessons. Vocal coach playing piano while teaching


ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το μάθημα της φωνητικής είναι προαιρετικά εξεταζόμενο μάθημα σε ατομικό επίπεδο.



Για τη διαθεσιμότητα των μαθημάτων και διευθέτηση προσωπικής συνάντησης με μέλη της ομάδας μας, επικοινωνήστε μαζί μας:

  • στο τηλέφωνο 70072525

  • στη σελίδα μας στο Facebook / messenger

  • στο Instagram μας

233 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

γιατί πιάνο;

γιατί κιθάρα;

bottom of page