top of page

γιατί πιάνο;

Έγινε ενημέρωση: 26 Ιουλ 2023

Το πιάνο. Το βασικό μουσικό όργανο ή αλλιώς βασιλιάς των οργάνων.

Δεν είναι τυχαίο που το πιάνο χαρακτηρίζεται ως το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο αφού εκατοντάδες παιδιά αλλά και ενήλικες μαθαίνουν να παίζουν πιάνο ακόμα και αυτή τη στιγμή.


Το πιάνο συνήθως επιλέγετε ως το πρώτο όργανο που ξεκινά ένα παιδί τη μουσική του παιδεία, αφού το πιάνο βάζει τις βάσεις για οποιαδήποτε εξέλιξη σε άλλο μουσικό όργανο.


Παίζοντας πιάνο:

 1. ενισχύεται η συγκέντρωση Ο πιανίστας διαβάζει νότες από δυο διαφορετικά πεντάγραμμα (διαφορετικά κλειδιά) και καλείται την ίδια στιγμή να τις μεταφράσει σε μελωδία χρησιμοποιώντας και τα δύο του χέρια. Αυτό ενισχύει την οπτική αντίληψη και ανάγνωση αλλά και την χειρονακτική επιδεξιότητα. Στη συνέχεια μάλιστα ο πιανίστας καλείται να χρησιμοποιήσει και τα πόδια του για να προσθέσει χρωματισμούς στη μουσική του. Όλα αυτά γίνονται ενώ πρέπει να σκέφτεται ρυθμό και μελωδία.

 2. μειώνεται το άγχος Το πιάνο αποτελεί μια υγιή διέξοδο από τα άγχη της καθημερινότητας μειώνοντας έτσι τα άγχη της ημέρας. Οι άνθρωποι και κυρίως οι έφηβοι το χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης, χαράς, θλίψης, απογοήτευσης κλπ., με αποτέλεσμα να νιώθουν καλύτερα μέσα στη μέρα τους. Είναι επίσης αγχολυτικό φάρμακο.

 3. διεγείρεται ο εγκέφαλος Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, παίζοντας πιάνο δημιουργούνται νέες νευρικές συνδέσεις βοηθώντας στην υγιή ανάπτυξη του ανθρώπινου μυαλού. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες.

 4. δυναμώνουν οι μύες χεριών Η συχνή και συνεχής χρήση των χεριών οδηγεί σε πιο δυνατά δάκτυλα και καρπούς καθώς επίσης και στην ευλυγησία των δαχτύλων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την γρήγορη κίνηση και τα μεγάλα ανοίγματα που απαιτούνται. Ο πιανίστας μπορεί συνήθως να κάνει με τα δάχτυλα του ό,τι σκεφτεί.

 5. δέχεσαι κριτική καλύτερα Ο τρόπος να μάθει κανείς κάτι νέο είναι μέσα από επικοδομητική κριτική και συνεχείς ανατροφοδοτήσεις που έχουν ως σκοπό την βελτίωση του. Με τα μαθήματα πιάνου, ο μαθητής μαθαίνει όχι μόνο να δέχεται την κριτική αλλά και να ξέρει πως να την χρησιμοποιεί για να αυτοβελτιωθεί, χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο για την μετέπειτα ζωή του.

 6. αποκτάς αυτοπεποίθηση Η κάθε μικρή επιτυχία, το κάθε νέο τελειωμένο κομμάτι αλλά και η δύναμη να παίξει τα αγαπημένα του κομμάτια μπροστά από κοινό, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του μαθητή. Κάθε φορά που ένας μαθητής ξεπερνά τα όρια του παίζοντας το αγαπημένο του όργανο, είτε μπροστά από φίλους είτε μπροστά από αγνώστους, γίνεται πιο βέβαιος για τον εαυτό του και εκτιμά τις ικανότητες του

 7. αντιμετωπίζεις επιτυχία και αποτυχία Η ενασχόληση με το πιάνο περιλαμβάνει πολλές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, μικρές ή μεγάλες. Συνεπώς, ο κάθε πιανίστας πρέπει να γνωρίζει πως να τις αντιμετωπίζει επιτυχώς. Μαθαίνοντας λοιπόν να ξεπερνά τις αποτυχίες στο πιάνο αλλά και να απολαμβάνει τις επιτυχίες του, παραμένοντας στο έδαφος, ο μαθητής πιάνου προετοιμάζεται για την πραγματική ζωή.

 8. προγραμματίζεις και διαχειρίζεσαι το χρόνο Το να μάθει κανείς πιάνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται εξάσκηση και να αφιερώσει αρκετό χρόνο. Για να είναι αυτό εφικτό, ο μαθητής πρέπει να μάθει να προγραμματίζεται σωστά και να διαχειρίζεται τον χρόνο του κατάλληλα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου απαιτούνται πρόβες, είτε ατομικές είτε ομαδικές. Μέσα από το πιάνο ο μαθητής μαθαίνει να βάζει προτεραιότητες και να οργανώνει τον χρόνο του ανάλογα.

 9. αποκτάς υπομονή και επιμονή Με την βοήθεια των δασκάλων ο μαθητής δεν τα παρατάει στην πρώτη δυσκολία. Αντίθετα, μαθαίνει τρόπους για να ξεπερνά τις δυσκολίες, πειθαρχεί και με υπομονή αλλά και επιμονή συνεχίζει προς τον στόχο του. Αντιλαμβάνεται πως για να μάθει να παίζει πιάνο πρέπει να το πιστέψει και να υπομένει τυχών αναποδιές.

 10. αποκτάται επαγγελματική ακοή Με το να μπει κανείς στην διαδικασία να μάθει πιάνο, η μουσική παύει πλέον να είναι απλός ήχος γι' αυτόν. Ο πιανίστας μπορεί να καταλάβει σε βάθος την μελωδία ενός τραγουδιού και να εκτιμήσει καλύτερα το νόημα της μουσικής. Έχει καλύτερη αντίληψη του ρυθμού αλλά και της τονικότητας επιτρέποντας του να συμμετέχει στο σύμπαν που δημιουργείται μέσα από την μουσική.

μαθήματα πιάνου. piano lessons. Piano recital. 2 girls playing a piano duet. Piano performance


ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το μάθημα του πιάνου είναι προαιρετικά εξεταζόμενο μάθημα σε ατομικό επίπεδο.Για τη διαθεσιμότητα των γκρουπ ή ατομικών ωρών και διευθέτηση προσωπικής συνάντησης με μέλη της ομάδας μας, επικοινωνήστε μαζί μας:

 • στο τηλέφωνο 70072525

 • στη σελίδα μας στο Facebook / messenger

 • στο Instagram μας

217 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

γιατί κιθάρα;

bottom of page