top of page

γυναίκα πρότυπο στα μάτια τους

Έγινε ενημέρωση: 18 Ιουλ 2021

«όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε λέω γυναίκα αμέσως». Αυτός ο στίχος της αγαπημένης ποιήτριας Κικής Δημουλά, ίσως συσσωρεύει όλη την αλήθεια της γυναίκας του σήμερα.

Επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, είπαμε σήμερα στους μαθητές να μας πούνε τι σκέφτονται στο άκουσμα «γυναίκα πρότυπο».

Παναγιώτα, 18 ετών

Γυναίκα είδωλο. Η γυναίκα επαγγελματίας, σύντροφος, σύζυγος, μητέρα, κηδεμόνας, φίλη, αδελφή. Η γυναίκα που μεταφράζει τον πόνο σε πείσμα. Αυτή που βλέπει καταιγίδα και είναι έτοιμη να βγει να χορέψει στη βροχή. Γυναίκα, η δύναμη της ψυχής.


Ειρήνη, 8 ετών

Πιστεύω ότι οι νοσοκόμες είναι πολύ καλές και πολύ δυνατές γιατί βοηθούν τους άλλους που είναι άρρωστοι. Οι νοσοκόμες μπορούν να βοηθούν αν οι άλλοι πάθουν κάτι και είναι εκεί όταν τις χρειαστούμε. Κάποτε δουλεύουν πρωί και κάποτε βράδυ. Δουλεύουν τις νύχτες που τα παιδιά τους κοιμούνται. Η γιαγιά μου είναι νοσοκόμα και το ξέρω.


Χρυστάλλα, 10 ετών

Σήμερα ήρθα στη θέση να σκεφτώ πως κάποιες γυναίκες είναι πολύ δυναμικές. Γιατί χωρίς τις γυναίκες το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιζόταν κι έτσι δεν θα υπήρχαμε ούτε καν εμείς. Γι’ αυτό τώρα ζούμε.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ.

Παράλληλα, είναι μια γυναίκα που δεν θυμάμαι το όνομα της καλά, αλλά ξέρω την ιστορία της… Πριν χρόνια τώρα, υπήρχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη και μια γυναίκα που αγαπούσε πολύ τα βιβλία. Ξαφνικά όμως μια φλογερή φωτιά ξέσπασε από το πουθενά. Η κοπέλα δεν είχε κανένα πρόβλημα αν θα καιγόταν ζωντανή και έτρεξε στην φωτιά για να σώσει όσα πιο πολλά βιβλία μπορούσε. Η φλόγα όμως μεγάλωνε πολύ. Η γυναίκα έτρεξε αμέσως για να σώσει τα βιβλία. Το πήρε στο σπίτι της τελικά για να το προστατεύσει. Αυτή η γυναίκα έφτιαξε ιστορία, και την έκαναν και παραμύθι. Αυτή είναι η πιο σημαντική μου ιστορία γυναίκας.



αυθεντικό σκίτσο, Χρυστάλλα 10 ετών, 8 Μαρτίου 2021


Ουρανία, 21 ετών

Δύσκολο να διαλέξω μια χωρίς να αδικήσω τις άλλες. Γυναίκα είδωλο λοιπόν είναι αυτή που συνεχίζει, όταν της λένε πως δεν μπορεί και στο δρόμο της ανεβάζει κι άλλους ανθρώπους μαζί της. Αυτή που τολμά σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, που δε φοβάται να δείχνει τη θηλυκότητά της, δηλαδή δε φοβάται να δείχνει ότι νιώθει έντονα, ότι αγαπά, ότι έχει ψυχή. Στην τελική αυτό πάει να πει γυναίκα. Να ζεις τα πάντα στο 100% και να βρίσκεις δύναμη να συνεχίζεις.


Σάββας, 15 ετών

Γυναίκα με ιδιαίτερη ιστορία για ‘μένα είναι γυναίκα πιλότος. Θα ήθελα να γίνω κι εγώ πιλότος και ξέρω πως αυτό είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα. Πιστεύουμε κάπως πως είναι επάγγελμα για άντρες ενώ δεν είναι αλήθεια. Γι’ αυτό θαυμάζω τις γυναίκες σε αυτό το επάγγελμα γιατί τολμούν να κάνουν αυτό που θέλουν.


Παναγιώτης, 6 ετών

Είναι οι μαμάδες που είναι στο σπίτι τώρα στο lockdown και μας προσέχουν. Εγώ όταν τη θυμώνω πολύ, αυτή με αγαπάει ξανά. Οι μαμάδες που παίζουν μαζί μας τόσες ώρες στο σπίτι και προσπαθούν να στείλουν μήνυμα για να βγούμε έξω και να κάνουμε ποδήλατο στο πεζοδρόμιο.


Ελένη, 16 ετών

Στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες είχαν ένα πολύ υποτιμητικό ρόλο σε σχέση με τους άντρες και δεν είχαν δικαιώματα. Κάποτε, ένας ποιητής μιας τραγωδίας έγραψε πως ένας άντρας αξίζει περισσότερο από χίλιες γυναίκες. Σιγά σιγά αυτό εξελισσόταν και πολλές γυναίκες από διάφορες χώρες πάλεψαν για τα δικαιώματά τους και να που τα κατάφεραν!

Αρκετές από αυτές έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή αλλά και το αποτέλεσμα τις δικαίωσε. Τώρα σαν σύγχρονη εποχή και σαν νέοι μορφωμένοι άνθρωποι πρέπει να δείξουμε σε αυτές τις γυναίκες πως η προσπάθειά τους δεν πήγε άδικη.

Σαν γυναίκα έχω το δικαίωμα να κάνω ότι κάνει και ένας άντρας χωρίς διαφορά.

Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι μια ίση ζωή και ας μη χαλάσουμε αυτό που τόσες γυναίκες θυσίασαν γι’ αυτή.

Μια από τις γυναίκες που θαυμάζω είναι η μαμά μου. Γενικά, είναι σαν μια σούπερ ηρωίδα. Μπορεί ταυτόχρονα να κάνει 4 δουλειές. Η μαμά μου έχει αρκετή υπομονή (κάτι που είναι δύσκολο απέναντι σε μια έφηβη κοπέλα) και χειρίζεται τις καταστάσεις σαν να είναι expert. Είναι σαν αδελφή μου γιατί μπορώ να της πω τα πάντα αλλά είναι και αυτή που με έφερε στον κόσμο. Έχω πολλές περιπτώσεις που μπορώ να αποδείξω γιατί τη θαυμάζω αλλά θα την περιγράψω με μια λέξη. ΗΡΩΙΔΑ.


53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page