top of page

γιατί θέατρο για παιδιά;

Έγινε ενημέρωση: 26 Ιουλ 2023

Το θέατρο για παιδιά είναι η συνέχεια του θεατρικού παιχνιδιού, όπου τα παιδιά αρχίζουν να παίρνουν και να επεξεργάζονται ρόλους. Το θεατρικό παιχνίδι συνεχίζει να χρησιμοποιείται μόνο τα 15 πρώτα λεπτά του μαθήματος ως ζέσταμα, για εξοικείωση της ομάδας και του χώρου, για να αφήσουν την καθημερινότητά τους και να μπουν στο μάθημα. Είναι η στιγμή που το θέατρο σταματά να είναι μόνο παιχνίδι.


Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με θεατρικά κείμενα και μαθαίνουν να τα διαβάζουν κατανοώντας τους διαλόγους αλλά και τις σκηνοθετικές οδηγίες. Αρχίζουν να καταλαβαίνουν την έννοια του σκηνοθέτη και εμβαθύνουν στην εκμάθηση και βελτίωση υποκριτικών ικανοτήτων. Ο αυτοσχεδιασμός γίνεται πλέον συνειδητά ως άσκηση και είναι μία ικανότητα που εμπλουτίζεται μέσα από το μάθημα.



Ποιοί είναι λοιπόν οι λόγοι για τα παιδιά να κάνουν θέατρο;


1. ενσυναίσθηση μέσα από το θέατρο το παιδί έρχεται σε επαφή με ιστορίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μάθαινε ποτέ. Καλείται να δει και να καταλάβει τις διαφορές των χαρακτήρων του θεατρικού έργου και το υπόβαθρο τους, ώστε να κατανοήσει τις πράξεις τους. Έτσι, όταν καλείται να ενσαρκώσει ένα ρόλο μακριά από τον πραγματικό του χαρακτήρα, αποκτά την ευκαιρία να κατανοήσει και να μπει στη θέση του άλλου. Με αυτό τον τρόπο αποκτά ενσυναίσθηση, χαρακτηριστικό που είναι αναγκαίο σε ένα άνθρωπο.


2. γνώση κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μέσα από το θέατρο, ένα παιδί έχει την ευκαιρία να αποκτήσει αρκετές γνώσεις με διαδραστικό και ενδιαφέρον τρόπο. Μέσα από τα θεατρικά κείμενα, το παιδί έχει την ευκαιρία να μάθει ιστορικά γεγονότα, να αποκτήσει επιστημονικές και κοινωνικές γνώσεις αβίαστα, χωρίς να κληθεί να τα αποστηθίσει. Το γεγονός ότι το παιδί μαθαίνει δημιουργικά, είναι αποδεδειγμένο πως βοηθάει και στο σχολείο.


3. αυξάνει την προσοχή

η διάσπαση προσοχής είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, της τεχνολογίας και της περιόδου του εγκλεισμού, η προσοχή των παιδιών αποσπάται όλο και πιο εύκολα, αφού οι πληροφορίες πλέον αποκτούνται στιγμιαία και όχι ουσιαστικά. Μέσα από το θέατρο το παιδί εξασκεί την προσοχή του αφού οι πληροφορίες δίνονται σταδιακά και πολλές φορές αποκρύπτονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μαθαίνοντας θέατρο θα πρέπει να προσέχει για να ακούσει τις οδηγίες που του δίνονται, να δει τις κινήσεις των άλλων παιδιών/ηθοποιών και να αφομοιώσει τις πληροφορίες που του δίνονται.

4. κριτική σκέψη η κριτική σκέψη αναπτύσσεται και ακονίζεται μέσα από τα μαθήματα θεάτρου. Αυτό γίνεται χάρη στην αφηγηματική δομή (των θεατρικών έργων) που βασίζεται στη λογική εξέλιξη των πραγμάτων. Το παιδί που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία αναπτύσσει τη λογική, την πειθαρχία και την αντίληψη του, και γίνεται δέκτης και αναλυτής πληροφοριών. Το παιδί δε μετέχει σε μία απλή αποστήθιση πληροφοριών αλλά μαθαίνει να συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες και βάσιμα στοιχεία για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.


5. δημιουργικότητα και παρατηρητικότητα

το θέατρο είναι εκ φύσεως μια δημιουργική διαδικασία και τα παιδιά που κάνουν θέατρο, γίνονται μέσα από το μάθημα πιο δημιουργικά, αφού είναι οι βασικοί συντελεστές. Το παιδί γίνεται πιο παρατηρητικό αφού πρέπει να παρατηρεί κινήσεις, ήχους και εικόνες. Πολλές φορές μάλιστα, καλείται να παρατηρήσει τον ίδιο του τον εαυτό για να μπορεί να ενσαρκώσει ένα ρόλο. Ο συνδυασμός της παρατηρητικότητας και της δημιουργικότητας είναι αρκετά σημαντικός και για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού.


6. έκφραση συναισθημάτων

η έκφραση συναισθημάτων είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Μέσα από το θέατρο, το παιδί μαθαίνει να εκφράζει συναισθήματα και να διοχετεύει την ενέργεια τους με ένα δημιουργικό και ευγενικό τρόπο. Έτσι, μαθαίνει πως να εκφράζεται ενώ παράλληλα σέβεται τους άλλους και μαθαίνει πως να αντιδρά όταν ένα άλλο παιδί/ μέλος της ομάδας εκφράζει τα συναισθήματα του.


7. κοινωνικοποίηση

στο μάθημα, το παιδί ανήκει σε ένα σύνολο που λειτουργεί ως ομάδα. Στην ομάδα αυτή, κάνει φιλίες, λύνει προβλήματα, μαθαίνει να συζητά, μαθαίνει να ανήκει, κάτω από διάφορες συνθήκες. Ως αποτέλεσμα έρχεται η κοινωνικοποίηση του παιδιού σε ένα χώρο εκτός σχολείου και ικανότητες που θα το συνοδεύουν μια ζωή στη πλοήγηση κοινωνικών συνθηκών. Μέσα από δραστηριότητες της σχολής, όπως ομαδική παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων αλλά και πρόβες με άλλα τμήματα, το παιδί ευρύνει και τον κοινωνικό του κύκλο.


8. ανάπτυξη του λόγου

το θέατρο είναι βασισμένο στο θεατρικό κείμενο, στις λέξεις που δημιουργούν τη βάση για να ανεβεί μία παράσταση. Το παιδί εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του, αφού μαθαίνει νέες λέξεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήξερε και μαθαίνει τη σωστή δομή του διαλόγου. Τα μαθήματα θεάτρου βοηθούν επίσης την άρθρωση του παιδιού και τη σωστή χρήση των φωνητικών χορδών.


9. αυτοπεποίθηση

μέσα από τα μαθήματα, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση αφού ανακαλύπτει καλύτερα τον εαυτό του και καλλιεργεί το υποκριτικό του ταλέντο. Η εμπειρία των προβών και παραστάσεων μπροστά από τρίτους, οι μικρές «νίκες» στο μάθημα και η χαρά που αντλεί ένα παιδί μέσα από το θέατρο το κάνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάτι που βοηθά την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.


10. ενέργεια

τα μαθήματα είναι γεμάτα ενέργεια, κινησιολογία, μουσική και δυναμικές ασκήσεις. Έτσι, δίνει ενέργεια και χαρά στο παιδί κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το μάθημα.

Βοηθά επίσης στην υγιή εκτόνωση και στην επαναφόρτιση των μπαταριών του.



Το παιδί αποκτά μια όμορφη δραστηριότητα για την οποία περιμένει να έρθει η μέρα του μαθήματος του.



ΤΜΗΜΑΤΑ

Η σχολή μας προσφέρει ομαδικά τμήματα μουσικού θεάτρου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά σε ηλικιακά τμήματα:

4 – 6 ετών

6 – 9 ετών

9 – 12 ετών


Το μάθημα μπορεί να είναι και ατομικό.


Για τη διαθεσιμότητα των γκρουπ ή ατομικών ωρών και διευθέτηση προσωπικής συνάντησης με μέλη της ομάδας μας, επικοινωνήστε μαζί μας:

  • στο τηλέφωνο 70072525

  • στη σελίδα μας στο Facebook/messenger

  • στο Instagram μας

115 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page