top of page

5 τρόποι να είσαι οι στιγμές του παιδιού σου!

Έγινε ενημέρωση: 18 Ιουλ 2021

Σε μια εποχή όπου όλα εστιάζουν στην καραντίνα και την πανδημία, το άρθρο αυτό εστιάζει σ’ εσένα και στο παιδί(α) σου. Για πολλούς από εμάς το μόνο πράγμα που μας κράτησε ψυχικά ζωντανούς, ήταν οτιδήποτε γύρω από τις τέχνες. Μια ωραία ταινία, ένα θέατρο εξ’ αποστάσεως, η αγαπημένη μας μουσική, ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα…


Το κείμενο αυτό αποτελεί την αρχή μιας σειράς άρθρων που αποσκοπούν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, μέσα από καθημερινές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας μεθόδους μουσικής και θεάτρου. Αυτά θα κάνουν εσένα τον κύριο εμπλεκόμενο, ενώ το παιδί σου θα εμψυχώνεται και παράλληλα … θα είσαι οι στιγμές του!


1. φωτογραφίες

Δείξε τους φωτογραφίες από τη γέννησή τους, τα βαφτίσια τους, τα πρώτα τους βήματα. Πες τους όμορφα πράγματα για τότε. Πες τους τις σκανδαλιές που έκαναν μόλις περπάτησαν. Δώσε τους το περιθώριο να σχολιάσουν τα ρούχα τους και μίλησε γι’ αυτήν την εποχή.


Καλλιτεχνική παρέμβαση: μίλα παραστατικά και ζωντάνεψε την κάθε ανάμνηση. Δώσε ένταση στα χέρια και στο πρόσωπό σου.

Photographs drawing by Maria Chrysostomou

2. όσπρια

Φύτεψε φακές, φασόλια ή λουβιά σε ένα κουτάκι της επιλογής τους. Μπορείς να τους πεις πιο πριν να το χρωματίσουν απ’ έξω. Μπορείτε επίσης να το βάλετε σε συγκεκριμένο χώρο χωρίς να το μετακινείτε και να το βγάζετε φωτογραφία κάθε μέρα παρατηρώντας την εξέλιξή του. Παράλληλα μπορείτε να κολλήσετε τις φωτογραφίες αυτές σε ένα ειδικό ημερολόγιο που φτιάξατε για το δικό σας φυτό.


Καλλιτεχνική παρέμβαση: πώς άλλαξε το φυτό; Μιμηθείτε μαζί την αλλαγή του. Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Μπορείτε να δείξετε με το σώμα σας καθημερινά την ανάπτυξή του. Έτσι θα καταλάβει την ουσία της παρατηρητικότητας (κι εσύ ξανά!).
3. παραμυθάκια

Φυσικά και τα παραμυθάκια είναι η κλασική κι εύκολη ενασχόληση σ’ ένα σπίτι με παιδιά. Το θέμα είναι να διαβάζετε παραμυθάκια ενός ανωτέρου επιπέδου. Αν υπάρχουν παραμυθάκια που δεν τους αρέσουν, προσπάθησε να τους πείσεις να τα διαβάσετε, επειδή θα μάθουν να σέβονται και να εκτιμούν κι αυτό που δεν τους αρέσει. Αυτό θα τους βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και ετσι θα αλλάξει ο τρόπος έκφρασής τους.


Καλλιτεχνική παρέμβαση: κάντε μια συζήτηση γύρω από τους χαρακτήρες. Να αναγνωρίσετε καλύτερα τους καλούς και τους κακούς, πώς νιώθουν και γιατί έχουν αυτήν τη στάση. Είναι η πρώτη ύλη για να δουλέψετε την ενσυναίσθηση. Αυτό καλύτερα να γίνεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου.
4. μεταμφίεση

Ετοιμάστε ένα μπαουλάκι με διάφορα αντικείμενα που δε χρειάζεστε πια. Είναι σημαντικό τα αντικείμενα να μην περιορίζουν το παιδί μόνο σε ένα από τα κοινωνικά πρότυπα «άντρα» ή «γυναίκα». Για παράδειγμα πρέπει να περιέχει μέσα και τιάρα και παπιγιόν. Έτσι, θα ενθαρρύνεις το παιδί να έχει οικειότητα με αντικείμενα που χρησιμοποιεί κατά παράδοση το κάθε φύλο. Θα εξαλείψεις ταμπού που ενδεχομένως να του στερούν την απόλυτα φυσιολογική περιέργεια.


Καλλιτεχνική παρέμβαση: τσαλακωθείτε μαζί τους. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά, θέλουν κάποιον να τους παρακινήσει να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Metamfiesy drawing by Maria Chrysostomou

x

5. μπαλόνι

Ένα ωραίο παιχνίδι που τα περισσότερα παιδιά το συσχέτισαν με τα αποκριάτικα παιχνίδια. Συνήθως μπαλόνι και καρναβάλια πάνε μαζί στο μυαλό τους. Φουσκώνουμε ένα ή δύο μπαλόνια. Έπειτα το κρατάμε μπροστά στη κοιλιά μας και βάζουμε το παιδί να σταθεί απέναντί μας. Στάσου απέναντι από το παιδί σου και προσπαθήστε να συγκρατήσετε το μπαλόνι μαζί ως ζευγάρι ούτως ώστε να μην πέσει κάτω. Βασικό, δε χρησιμοποιούμε τα χέρια.


Καλλιτεχνική παρέμβαση: σκέψου λοιπόν τη μουσική σαν τον καλύτερό σου σύμμαχο. Αν το παιδί χρειάζεται να ηρεμήσει, βάλε ήρεμη μουσική. Αν το παιδί χρειάζεται ενέργεια, βάλε ανεβαστική μουσική.

Balloons drawing by maria Chrysostomou

mega καλλιτεχνική παρέμβαση: τσαλακωθείτε με τα παιδιά σας. Μη φοβηθείτε για την εικόνα σας ως γονιός. Θα σας φέρει πιο κοντά.

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page